Зайцевъд  
Парола
Регистрация на зайцевъд

Зайцевъдна общност

  Зайцевъди »

Карта на зайцевъдите в България

*Бизнес каталог


*

Бързо търсене в сайта

Търси: 
в: 
Последни търсения »

Мнение за сайта

Симеон Стаменов:
Търся 6 месечен белгийски великан мъжки.

Статистика

Регистрирани зайцевъди1707
Публикувани обяви:513
Статии в библиотеката:44
Новини в сайта:63
Потребителски галерии:491
Общо снимки в сайта:5661
Породи зайци10
Други сайтове:3
Mнения за сайта:31
Често задавани въпроси:0
Рексови (късокосмести)

 

Снимка на заекТази порода е сравнително млада. Зайците от тази порода са получени през 1919 г. във Франция по пътя на мутацията от сива зайкиня. При озайчване са се родили зайчета с по-къс косъм. По този показател след това започва да се води селекцията. Значителна работа по повишаване на жизнеността при създаване на породата е вложил зайцевъдът Жилест.

Характерно за рексовите зайци е не само силно намалената дължина на космената покривка. Тя е два пъти по-малка, отколкото при породите с нормално дълга космена покривка, и се движи в рамките от 1,6-2,0 см. Те имат и доста изменени осилести влакна, които по дължина, форма и дебелина са почти равни с пуховите. Съотношението между осилестите и пуховите влакна е 1:20. Гъстотата на косъма е по-голяма, отколкото при зайците с нормално дълга космена покривка. Съчетанието на къс с копринена мекота косъм с голяма гъстота дава възможност кожите да се обработват, без да се подстригват, а това им придава изключителна красота. Всичко това определя ценните кожухарски качества, на кожите и става причина за бързото разпространение на рексовите зайци първоначално в Европа, а след това и във всички страни по света.

Едновременно с чистопородното развъждане още от 1925 г. в Германия се е използвало и кръстосването на рексови зайци с породи е нормална дължина на косъма. В резултат на това са били създадени цветните варианти рексови зайци. В зависимост от цвета на космената покривка имаме чинчилов рекс, бял рекс, син рекс и др. Рексовите зайци имат сравнително малка, лека и изтегната глава, средно големи уши, леко удължено и равномерно широко тяло. Костите са тънки и много често преразвити. Гърдите са дълбоки, но тесни. Понякога се срещат животни с кожна гънка или гердан. При раждането зайчетата имат живо тегло 40-50 гр., на 1 месец - 400 гр, на 2 месеца - около 800-900 гр. Мъжките зайчета растат сравнително по-бавно. Възрастните зайци имат живо тегло 2 -2,5 до 3 кг.

В стремежа си да запазят малката дължина и голямата гъстота на косъма зайцевъдите дълго време са водили развъдната работа по тези показатели. Благодарение на това рексовите зайци са доста изнежени и неиздръжливи. Развъждането им се усложнява още и от това, че зайчетата се раждат съвършено голи и окосмяването им става много по-бавно, отколкото при другите зайци.

Тези зайци се развъждат и у нас и могат да се срещнат в стопанствата на някои любители зайцевъди. За съжаление не са широко разпространени.

Източник: agronet.bg

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook