Зайцевъд  
Парола
Регистрация на зайцевъд

Зайцевъдна общност

  Зайцевъди »

Карта на зайцевъдите в България

*Бизнес каталог


*

Бързо търсене в сайта

Търси: 
в: 
Последни търсения »

Мнение за сайта

Ангел Георгиев:
Желая да попитам колегите зайцевъди. Имам новозенланка и мъжки новозенландец. Уж са 1иста порода а малките 4 на брой са чисто черни. Възможно ли е това? На някой случвало ли му се е това? Или зайците не са чисти.

Статистика

Регистрирани зайцевъди1676
Публикувани обяви:508
Статии в библиотеката:44
Новини в сайта:63
Потребителски галерии:487
Общо снимки в сайта:5652
Породи зайци10
Други сайтове:3
Mнения за сайта:31
Често задавани въпроси:0
Технология за хранене на зайци

 

Потребност от хранителни вещества

Енергия Енергийните потребности на зайците зависят от масата, възрастта и физиологичното им състояние.

Протеин и аминокиселини

Недостигът на протеин в дажбата намалява интензивността на растежа, понижава продуктивността и влошава здравословното състояние. Разходът на фураж за единица продукция се увеличава. От количеството на съдържащия се в дажбата протеин зависят гъстотата и качеството на космената покривка. Повишена потребност от протеин имат растящите зайчета и зайкините с уплътнени озайчвания. В сляпото черво на зайците протича бактериален синтез на белтъчните вещества. Количеството им обаче покрива незначителна част от потребностите -на протеин и незаменими аминокиселини, особено при младите зайци. ПРИ възрастните зайци продуктите на белтъчния синтез се оползотворяват по-пълно чрез копрофагия. Освен това те зависят в по-малка степен от амимокиселинния състав на протеин в дажбата, При хранене на ангорски зайци трябва да се осигуряват аминокиселини ,съдържащи сяра за растеж на вълната (метионин и цистин). Въз основа на опити,проведени в условията на интензивно промишлено от-глеждане на зайци за месо, е установено, че протеинът трябва да съставлява 18-20 % от сухото вещество в дажбата през първия месец от угоителния период. След това се намалява на 14-15 %.

Минерални вещества

Особено голямо значение имат калцият и фосфорът, които съставляват 65-70 % от всички минерални вещества в организма на зайците. За по-доброто им усвояване в дажбата те трябва да са в такова съотношение/ в каквото се отлагат в костната тъкан (2:1 до 2:1,5). За лактиращите зайкини в дажбата трябва да има 1 % калций, от сухото вещество, а на подрастващите зайчета се дава по 0,7 – 1,2 д дневно.

За задоволяване на потребностите от натрий и хлор е необходимо на подрастващите да се осигури 0,5 д на възрастните 1д , на бременните 1,5 д и на лактиращите 2-2,5 д готварска сол, От микроелементите особено необходими са Желязото, кобалтът, манганът и медта,

Въглехидрати

Безазотните екстрактни вещества са необходими на зайците като източник на енергия и материал за образуване на мазнини.

Особено място заема целулозата, Зайците я смилат в малка степен – 11-25 % от грубите фуражи и до 40 – 50 % от зелените и зърнените фуражи. Целулозата обаче играе важна роля при регулиране на храносмилателните процеси и при бактериалния синтез на редица вещества, При малко участие на целулозата (под 9 % от сухото вещество) се наблюдават разстройства в храносмилането, забавяне на растежа и влошаване на възпроизводителните способности, При високо ъдържание на целулоза (над 20 %) се намалява смилаемостта на хранителните вещества от фуражите.

Основни фуражи за зайци

Концентрирани фуражи

За храна на зайците се използват житни и бобови зърнени фуражи, трици, шротове, фуражи от животински произход, комбинирани фуражи. Най-подходящ от зърнените е овесът, който се усвоява лесно от всички категории зайци, Може да се използва и царевицата (до 75 % от количеството на комбинираните фуражи). Необходимо е обаче, тя да се дава в комбинация с Фуражи с по-високо протеиново съдържание. Ечемикът и пшеницата също се използват за храна на зайците. От зърненобобовите подходящи са грахът, соята. От шротовете за най-добър се смята соевият, следван от слънчогледовия. Триците са особено подходящи за бременни, и кърмещи майки. От храните от животински произход се използват всички видове животински брашна.

Сочни фуражи

Специфични фуражи за зайците са морковите, кръмното, захарното и полузахарното цвекло и кръмното зеле. Със силажа животните трябва да се привикват постепенно.

Зелени фуражи
Те са основният източник за задоволяване на зайците с витамини, белтъчини, лесносмилаеми въглехидрати и минерални вещества през летния сезон. Особено ценни са бобовите треви (люцерна, детелина, еспарзета) и бобово-житните смески (фиево-овесена, грахово-овесена и др.). При прехранването с мокра люцерна може да се предизвика подуване, а при зайкините – аборти.

Тревни и груби фуражи Люцерновото и детелиновото сено са подходящи за всички категории зайци. Сламата се използва за постеля. С голяма охота зайците се хранят с листников фураж. Най-добре се използват клонките от върба, акация, клен, липа, дъб, бреза и др.

В полуконцентрираните дажби- през летния сезон се включват45-55 % концентрирани фуражи и 45-55 % зелени фуражи. През зимния сезон получават 45-55 % концентриран фураж, 25-ЗС % сено, 15-25 % корено- и клубеноплоди. За да се постигне интензивен растеж може да се използват и концентрвтен тип , дажби със 70-80 % концентриран фураж и 20-30 % сено или трева,

Хранене на бременни зайкини

На бременните зайкини трябва да се осигуряват повече смилаем протеин, минерални вещества и витамини за развитие на зародишите, плодните обвивки и млечните жлези. В концентрираните смески се включват шротове – за обогатяване на дажбите с белтъчини. През втората половина на бременността се увеличава концентрираният фураж, а се намаляват обемистите фуражи. Целулозата в дажбите трябва да варира между 15 и 21 %. Добри резултати се получават при хранене до 80 % концентриран фураж, 6-8 % лидавно сено и 12 % сенаж.

Хранене на кърмещи зайкини

За едно денонощие зайкинята отделя средно 183грама мляко. Необходимо е през лактационния период да се увеличи количеството на сочните и зелените фуражи. Обемът на дажбата се увеличава след 2С-тия ден, когато от храната на зайкинята започват да се хранят и малките зайчета.

Хранене на зайчетата при интензивно отглеждане за месо

Зайчетата растат най-интензивно до 3,5-4 месеца, поради което е необходим повече протеин в дажбите им.

За подрастващи зайчета на възраст 91-120 дни може да се използва следната примерна дажба: 60 грама зърно (ечемик, пшеница), 25 грама пшенични трици, 40 грама слънчогледов шрот, 5 грама дрожди, 15 г.рибено брашно, 90г. сено, 270 г. кореноплояи, 1г. готварска сол и 1,5 г. дикалциев фосфат.

За млади зайци за угояване след отбиване до 3 4 месеца може да се използва примерна целодажбена смеска, съдържаща 30 % царевична ярма, 10,75 % ечемичена ярма, 8 % овесена ярма, 6 % пшенични трици, 15 % люцерново брашно, 23,50 % соев шрот, 2 % сухи фуражни дрожди, 3 % бирено брашно, 0,14% готварска сол,0,26 % премикс, 0,60 % креда, 0,5 % дикалциев фосфат и 0,2 % микроелементна смеска и 0,05 % ланкоксин (кокцидиостатик).

Източник: НССЗ

 Мнения и оценки (0) »          Сподели във Facebook