Зайцевъд  
Парола
Регистрация на зайцевъд

Зайцевъдна общност

  Зайцевъди »

Карта на зайцевъдите в България

*Бизнес каталог


*

Бързо търсене в сайта

Търси: 
в: 
Последни търсения »

Мнение за сайта

Петър Тосев:
Има черни и червени новозеландци. Но по често срещаните са бели. Пак е някакво мешане на линии но пак са новозеландци. Гледай и самата структура на зайците. Да не са им големи габаритите и ушите.

Статистика

Регистрирани зайцевъди1675
Публикувани обяви:508
Статии в библиотеката:44
Новини в сайта:63
Потребителски галерии:487
Общо снимки в сайта:5652
Породи зайци10
Други сайтове:3
Mнения за сайта:31
Често задавани въпроси:0
Сочни фуражи

 

Специфични фуражи за зайците са морковите, кръмното, захарното и полузахарното цвекло и кръмното зеле. Със силажа животните трябва да се привикват постепенно.

Зелени фуражи
Те са основният източник за задоволяване на зайците с витамини, белтъчини, лесносмилаеми въглехидрати и минерални вещества през летния сезон. Особено ценни са бобовите треви (люцерна, детелина, еспарзета) и бобово-житните смески (фиево-овесена, грахово-овесена и др.). При прехранването с мокра люцерна може да се предизвика подуване, а при зайкините – аборти.

Тревни и груби фуражи Люцерновото и детелиновото сено са подходящи за всички категории зайци. Сламата се използва за постеля. С голяма охота зайците се хранят с листников фураж. Най-добре се използват клонките от върба, акация, клен, липа, дъб, бреза и др.

В полуконцентрираните дажби- през летния сезон се включват45-55 % концентрирани фуражи и 45-55 % зелени фуражи. През зимния сезон получават 45-55 % концентриран фураж, 25-ЗС % сено, 15-25 % корено- и клубеноплоди. За да се постигне интензивен растеж може да се използват и концентрвтен тип , дажби със 70-80 % концентриран фураж и 20-30 % сено или трева.

Източник: Нива БГ

 Мнения и оценки (0) »          Сподели във Facebook