Зайцевъд  
Парола
Регистрация на зайцевъд

Зайцевъдна общност

  Зайцевъди »

Карта на зайцевъдите в България

*Бизнес каталог


*

Бързо търсене в сайта

Търси: 
в: 
Последни търсения »

Мнение за сайта

Васил Кунчев:
Великолепен сайт, радвам се че ще можем да си помагаме и споделяме знания. Както знаете нашето хоби е деликатно и винаги е полезно да има и друго мнение. Успех на всички*clapping_mini*.

Статистика

Регистрирани зайцевъди1676
Публикувани обяви:508
Статии в библиотеката:44
Новини в сайта:63
Потребителски галерии:487
Общо снимки в сайта:5652
Породи зайци10
Други сайтове:3
Mнения за сайта:31
Често задавани въпроси:0
Зелени клонки за зайците

 

Клонките с листата от дъб , бук ,бреза ,черница ,ясен ,топола ,леска ,акация , върба и др. са любимата храна на зайците . За фураж се използват и най различни храсти и клонки от иглолистни дървета . Зайците изяждат листата ,кората на клонките и част от самите клонки . Тези клонки са богати с въглехидрати , включително целулоза ,минерални вещества , витамини и белтъчини . Например листата на акацията имат 21,20 процента суров протеин в сухото вещество (повече от люцерната ) . Дъбът ,черницата ,върбата имат 15-16 процента суров протеин .Те съдържат и повече калции ,особено по време на цъфтеж на дърветата . Буковите и дъбовите листа съдържат големи количества дъбилни вещества , които предпазват от диария . В големи количества причиняват запек . Освен за фураж клонките служат и за задоволяването инстинкта за гризане при зайците и за предпазване зъбите от порастване . Когато се дават клонки ,дажбата се разнообразява и поевтинява . Рано напролет клонките от върбата и тополата са първата зелена храна за зайците .
Лично аз постоянно давам на зайците си клонки , след като ги насича ги оставям ден два леко да увехнат листата ,отначало по малко да свикнат зайците и постепенно увеличавам ,като свикнат един път зайците първо ядът клоните ,а после посягат и на другия фураж.

Източник: dancho70

 Мнения и оценки (1) »          Сподели във Facebook