Зайцевъд  
Парола
Регистрация на зайцевъд

Зайцевъдна общност

  Зайцевъди »

Карта на зайцевъдите в България

*Бизнес каталог


*

Бързо търсене в сайта

Търси: 
в: 
Последни търсения »

Мнение за сайта

Диян Славов:
Сайта е 4удесен важно е и да се запази така *clapping_mini*.

Статистика

Регистрирани зайцевъди1775
Публикувани обяви:521
Статии в библиотеката:44
Новини в сайта:63
Потребителски галерии:496
Общо снимки в сайта:5662
Породи зайци10
Други сайтове:3
Mнения за сайта:31
Често задавани въпроси:0
Кочовати зайци.

 


Към групата на кочоватите зайци се отнасят френските, английските и немските кочовати зайци. Произходът им не е напълно изяснен. В повечето от страните са създадени като любителски декоративни животни. Кочоватите зайци имат голямо, широко и закръглено тяло.

Главата им е груба, с широко чело, изпъкнала профилна линия, силно развита долна челюст и прилича много на главата на коч, откъдето са получили и наименованието си. Женските животни имат кожна гънка (гердан). Цветът на космената покривка е различен. Срещат се кочовати зайци със сив, тъмносив, стоманено сив, черен, жълт и друг цвят на космената покривка. По-рядко се срещат бели кочовати зайци.

Животните с тъмна окраска на косъма имат тъмен цвят на очите, а белите зайци имат червени очи. Най-характерното за тези зайци са големите и клепнали уши. Дължината на ушите е средно от 38 до 44 см, като в отделни случаи може да достигне до 71 см. Дължината на тялото е 38- 45 см, а живото тегло - 5,5-6,5 кг, като отделни индивиди достигат 9-12 кг. Месото на кочоватите зайци се отличава с високи вкусови качества.

Плодовитостта на зайкините е 6-8 зайчета. Бозайният период е 60-70 дни. Дълго време при създаването на породата селекцията се е водила по показателя дължина на ушите. Любителите зайцевъди забелязали, че съществува пряка зависимост между дължината на ушите и температурата на околната среда. Кочоватите зайци са разпространени в Англия, Франция, Германия и други страни.

У нас кочовати зайци са внасяни и развъждани от любители зайцевъди. По-късно те са били кръстосвани с всички развъждани у нас породи, но най големи размери това кръстосване е взело с белгийския великан. У нас кочовати зайци не се отглеждат в чисто състояние. Тази порода зайци представлява интерес поради високите вкусови качества на месото и едрото тяло.Към тази група се отнасят зайци,които са създадени като декоративни животни, но заедно с това са били селекционирани и ценни стопански качества и са се оформили като едри животни за месо.

Отличителни черти на френските кочовати зайци са дългите и клепнали встрани уши и своеобразна форма на главата. Дължината на ушите е средно 38 - 45см, в най-широката част 8-10см.Главата е груба, с широко чело, изпъкнала профилна линия и силно развита долна челюст. Прилича много на главата на коч, откъдето са получили и наименованието си. Имат по-голямо, широко и закръглено тяло. Живата маса на възрастните животни е 5,5 - 6,5кг, а отделни индивиди достигат 9 - 12кг. Месото се отличава с високи вкусови качества.

У нас френски кочовати зайци са кръстосвани с различни породи и най вече с белия великан.


 Мнения и оценки (0) »          Сподели във Facebook