Зайцевъд  
Парола
Регистрация на зайцевъд

Зайцевъдна общност

  Зайцевъди »

Карта на зайцевъдите в България

*Бизнес каталог


*

Бързо търсене в сайта

Търси: 
в: 
Последни търсения »

Мнение за сайта

Христо Апостолов:
Над 20 години съм любител зайцевъд, но актуализация винаги е нужна. Успех на сайта.

Статистика

Регистрирани зайцевъди1675
Публикувани обяви:508
Статии в библиотеката:44
Новини в сайта:63
Потребителски галерии:487
Общо снимки в сайта:5652
Породи зайци10
Други сайтове:3
Mнения за сайта:31
Често задавани въпроси:0
Хранене на отбитите зайчета

 

Първите две седмици след отбиване на малките зайчета е критичен момент от живота им, в който смъртността е много висока. Причините за високата смъртност се дължат на изпадането на зайчетата в стресово състояние вследствие отбиването и спирането на майчиното мляко и преместването им в друга клетка. Друга причина е новия начин на хранене с концентрирани фуражи, които съдържат малко сурови влакнини, намаляване на перисталтиката, застой на храната, алкализиране на средата, намаляване отделянето на солна киселина в стомаха и др.

През първите дни след отбиването на зайчетата трябва да се предоставя дажба, в която суровите влакнини съставляват над 17% (доброкачествено сено, груби фуражи на воля и 8-12 г концентрирани фуражи). Веднага след отбиването на зайчетата може да се дават и храни като бъзак, пелин, цикория, бял равнец, лайка и др., които регулират храносмилането. Добре се отразява киселото мляко и 50 мг витамин В1 на всеки литър вода, които регулират нервната дейност. След преминаването на критичния период концентрираните фуражи се увеличават и достигат 45% от състава на дажбата. Предоставят се най-качествените фуражи и витаминна добавка. Целта е за максимално кратък срок зайчетата да достигнат добра жива маса за клане.

Интензивността на растежа на зайците се определя от наследствеността, но растежът зависи много и от начина на хранене, т.е. ако наследствеността определя възможностите, то храненето осигурява степента на реализацията им. Правилното хранене осигурява бърз темп на растеж през първите 10-12 седмици след раждането. Колкото по-бързо се достигне реализационната маса, толкова по-малко фураж се изразходва за единица прираст.

 Мнения и оценки (0) »          Сподели във Facebook