Зайцевъд  
Парола
Регистрация на зайцевъд

Зайцевъдна общност

  Зайцевъди »

Карта на зайцевъдите в България

*Бизнес каталог


*

Бързо търсене в сайта

Търси: 
в: 
Последни търсения »

Мнение за сайта

Георги Илиев:
По принцип като пускаш бял на червен новозеландец, излизат черни и от там стигам до извода, че при теб има някъква крастоска от преди-можеби в родителите или прародителите.

Статистика

Регистрирани зайцевъди1775
Публикувани обяви:521
Статии в библиотеката:44
Новини в сайта:63
Потребителски галерии:496
Общо снимки в сайта:5662
Породи зайци10
Други сайтове:3
Mнения за сайта:31
Често задавани въпроси:0
Псороптоза (ушна краста)

 

Крастните кърлежчета (Psoroptes coniculi) са причинителите на този вид болести по зайците. Заболяването се предава при контакт между здрави и болни зайци (внасяне на новозакупено животно, без да е било карантинирано, или при покриването на зайкинята от болен мъжкар). Заболяването е характерно само за зайците – от него не боледуват други животни. При засегнатите от ушна краста кожата от вътрешната страна на ухото е силно възпалена и покрита с множество струпеи. Животните чувстват силен сърбеж, поради което тръскат главата и чешат ушите си. Ако възпалението стигне до вътрешното ухо, се получава възпаление на равновесно-слуховия нерв и изкривяване на шията и главата – заекът трудно се храни и обикновено умира.

За да се избегне появата на ушна кал и краста е добре да имате подходящ разтвор, с който да пръскате вътрешната част на ушите на зайците. Препоръчително е да се пръска периодично и клетката на зайците. Повечето зайцевъди използват Айкън, като се смесват 1-2 ml в шише с вода (за предпочитане с пулвилизатор). Пръска се в ушите на зайците почти всеки ден. За дезинфекция на клетката се изкарва животното, водата и храната. Друг предпочитан медикамент за справяне с проблема е Ектолуцил спрей. Препаратът се използва външно, като се пръскат от разстояние (10-15 см) инфектираните части веднъж на ден в продължение на три дни. След тридневното третиране се прави почивка (10-15 дни) и отново процедурата се повтаря до изчезване на проблема. Важно е клетката за зайците да се поддържа чиста и да се дезинфекцира периодично. При нови попълнения е възможно да се сблъскате отново с краста по зайците. Хубаво е на 14 дни животните да се пръскат профилактично.

Видео клип

Източник: НЗР

 Мнения и оценки (0) »          Сподели във Facebook