Зайцевъд  
Парола
Регистрация на зайцевъд

Зайцевъдна общност

  Зайцевъди »

Карта на зайцевъдите в България

*Бизнес каталог


*

Бързо търсене в сайта

Търси: 
в: 
Последни търсения »

Мнение за сайта

Петър Тосев:
Добавете информация за още породи. И ако има още статии ще е добре. Трябва да има развитие.

Статистика

Регистрирани зайцевъди1772
Публикувани обяви:521
Статии в библиотеката:44
Новини в сайта:63
Потребителски галерии:495
Общо снимки в сайта:5662
Породи зайци10
Други сайтове:3
Mнения за сайта:31
Често задавани въпроси:0




Мнения и оценки за  Виенчин

 

Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
12.08.2014 г.
Профил  mokria / Петър Тосев
Породата (породна група)"Веселина" е създадена 1998 година в с. Веселиново, Ямболско, за усъвършенстването й е разработена развъдна програма в Тракийския университет в Стара Загора. Породата е популярна сред зайцевъдите в България. Характеризира се с масивна глава, черно- кафяво оцветяване на ушите, тъмнокафява муцуна, гърдите, корема и вътрешната част на краката са светли до снежно бяло. Космената покривка е двузонарно оцветена. В основата е бяла, а до върха рижаво- алеста. Пуховите влакна са бели, а осилестите двузонарно оцветени. Живата маса на възрастните зайци на едногодишна възраст е 7-8 кг. За мъжките и 5, 5- 6, 5 кг. За женските. Зайците са от типа за комбинирано използване- месо и кожи. Животните са средноскорозрели и за разплод се използват на 5, 5- 6 месечна възраст. Зайкините се характеризират със средна плодовитост 6-7 зайчета, често и повече. Зайците се колят на 4-4, 5 мес. Възраст.
12.08.2014 г.
Профил  mokria / Петър Тосев
Виенският син заек е създаден през 1895 г. От И. К. Шулц край Виена, откъдето е получил и названието си. Той е създаден чрез кръстосване на мъжки зайци от породата белгийски великан с женски от развъжданата по това време порода мерен (със синя кожа) и лотарингски гигант. От получените по този начин кръстоски и кръстоските между белгийски великан и женски зайци от холандската порода са били създадени първите 14 приплода със синкава кожа под названието виенски сини гиганти. Те са имали живо тегло 6 кг и оцветяване от светло- до тъмносиньо. След 1903 г. Племенната работа в Германия е била насочена към намаляване едрината на заека и получаване на интензивно синьо оцветяване на косъма. След 1910 г. Виенският син заек е признат за средно едра порода. Виенският син заек има еднакво синьосинкаво оцветяване на космената покривка по цялото тяло. С подобен цвят са ноктите и очите му. Върховете на осилестите влакна на 1 см от краищата им са с наситен син цвят с блясък. Пуховите влакна имат малко по-светъл син цвят. Космената покривка има добра изравненост по дължина и гъстота по цялото тяло. Кожите от виенския син заек се използуват за имитация на ценни дивечови кожи и високо се ценят от кожухарската промишленост. Раждането на зайчета с бели петна говори за нечистопородпост. Често пъти бели косми израстват по местата на ухапване или при друга механична повреда. Кожите на такива зайци се оценяват по-ниско. Голям недостатък при отглеждането на виенският син заек се смята появяването на ръждиви или кафяви осилести влакна по тялото, които не са свързани със сезона и линеенето при зайците. Такива животни се бракуват. Трябва обаче да се прави разлика между това и линеенето, при което особено през лятото космената покривка добива ръждив оттенък, който към есента изчезва. За виенския син заек е характерно плътното компактно тяло с добре развити предна и задна част. Главата е средно голяма. Има право поставени уши с дължина 13-15 см. Гърдите са широки и дълбоки. Гърбът и поясницата са удължени и прави, а крупата е закръглена. Краката на виенският син заек са средно дълги и здрави, добре замускулени. Зайкините имат висока плодовитост (6-8 зайчета) и добре отглеждат малките си. При раждането зайчетата имат живо тегло 50-55 гр. При правилно хранене на 30-дневна възраст те достигат 450-500 гр. , а на двумесечна възраст - 1 кг. Според резултатите на датските изпитвания виенските сини зайци растат много бързо и добре оползотворяват фуража. Имат добра угоителна способност. Кланичното тегло в зависимост от възрастта и пола се движи от 55 до 60%. Виенският син заек добре се аклиматизира, което се подчертава от широкото му разпространение. У нас виенски син заек е бил внесен доста отдавна. Бил е развъждан в обществените и личните стопанства. Сега може да се срещне в чисто състояние само в личните стопанства на някои любители зайцевъди. Породата виенски син заек представлява интерес и заедно с чинчила са най-перспективните породи за отглеждане.
10.08.2014 г.
Профил  Tisho / Тихомир Чаушев
Браво колега. Имаше нужда от повече породи и разяснения.
10.08.2014 г.
Профил  mokria / Петър Тосев
ВИЕНСКИ СИН ЗАЕК Виенският син заек е създаден през 1895 г. Край Виена чрез сложно възпроизводително кръстосване. Зайците имат жива маса 4, 3 кг. Тялото им е компактно и добре замускулено. Главата е средно голяма, ушите са правостоящи с дължина 14, 5 - 15 см. Космената покривка е гъста и мека, с бляскав син оттенък, с две зони на оцветяване - в основата гълъбово-сива, а на върха сива. Това прави кожата високо ценена от кожухарската индустрия, тъй като може да се обработва в ес­тествения си цвят, а след подстригване и съответно боядис­ване за имитация на скъпи дивечови кожи. Зайците се използват за разплод на 6 - 7-месечна възраст. Плодовитостта е добра - 6 - 8 зайчета, които стават годни за клане на 5 - 6-месечна възраст. При тях много добре се съче­тават добрите месодайни качества с красивата кожа. Зайците от тази порода са внасяни отдавна и сега се отг­леждат в стопанствата на някои любители зайцевъди.
10.08.2014 г.
Профил  mokria / Петър Тосев
Към типа за комбинирано използване се отнася и българ­ската породна група Виенчин. Тя е създадена през 50-те годи­ни в Зоотехническия факултет в София под ръководството на проф. Р. Балевска чрез възпроизводително кръстосване на Виенски син заек с чинчила. Водени са стог отбор и подбор по оцветяването на космената покривка. Тя е смолисточерна със силен блясък. В основата си космената покривка е свет­лосива, а на върха- черна. Наличието на бели петна се смята за голям недостатък. Зайците имат жива маса 4, 2 - 4, 5 кг. За разплод се използват на 6 - 6, 5-месечна възраст. Плодови­тостта е сравнително висока - 7 - 8 зайчета. Малките растат доста интензивно и на 4 - 4, 5-месечна възраст достигат 2, 5 -3 кг жива маса, когато се използват за клане. При виенчина много добре са съчетани добрите месодай­ни качества с голямата красива кожа, която се получава от тях. Кожите са много ценени от кожухарската промишленост поради това, че може да се използват в естествения им цвят или след подстригване и боядисване за имитация на ценни дивечови кожи.




VIP обява

Червени и бели чистокравни новозеландци


Продавам червени и бели чистокравни новозеландци.

Знаете ли какво означава "МЦДП"?

Печелене на пари от вкъщи

Фото галерия

Това е произволна снимка от специализираната фото галерия към сайта. За да видите още снимки на зайци, посетете галерията на сайта!

Снимка на заек

+най-новите снимки »   +фото галерии »

Предстоящи изложби

Съдийски семинар за зайци на 25.10.2018 г. в Перник

Изпратете информация »


Въведете e-mail адрес

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му:
Покани

Абонамент

Абонирайте се за зайцевъдния информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Вписване      Отписване